METSKURVITS

(Scolopax rusticola)  metskurvits
Klass:
Selts:
Sugukond:
Perekond:
Linnud
Kurvitsalised
Kurvitslased
Scolopax

Metskurvits ehk rahvasuus enamasti lihtsalt nepi nime all tuntud lind on väikese pardi suurune enamasti niiskel maapinnal tegutsev lind. Linnu põhivärvuseks on pruun. Kogu linnu keha on tihedalt tumedamate pruunide vöötidega kirjatud. Nepi keha ülapool on alapoolest tumedam ja seal ei ole see vöödilisus nii silmapaistev kui alapoolel. Linnu keha alapool on hallikaspruuni kuni helepruuni värvusega ja sellel on peal umbes poolesentimeetrise vahega tumedad ristivöödid. See loob metskurvitsast pildi nagu madrusesärgis veidi melanhoolsest professorist. Metskurvitsa tiivad on pealtpoolt pruunid, alt heledamad. Kurvitsa nägu on hall, seda ilustavad kaks triipu kummalgi pool pea külgedel. Üks joon algab nokast ja lõpeb silmaga, teine kulgeb esimesega paralleelselt silmast allpool. Metskurvitsa kollakaspruun nokk on küllaltki pikk, sama värvi jalad aga suhteliselt lühikesed; tagumine varvas on taandarenenud.

Metskurvits eelistab hõredaid metsi, kus peab kindlasti olema ka veekogusid, lompe, kraave, samuti ka lagendikke või laiu metsasihte. Lind vajab veekogude olemasolu eelkõige toitumiseks, langevad ju tema saagiks eelkõige pehmes mullas või mudas elavad putukad, vastsed ja ussid. Saaki püüab nepp veekogude kallastel vaikselt ringi liikudes ning ettevaatamatuid selgrootuid oma pika nokaga tabades. Kui sellist saaki napib, hakkab lind oma muda nokaga läbi sõeluma või siis songima, vastavalt muda paksusele.

Kurvitsajaht on üks põnevamaid ning oskust nõudvamaid linnujahte üldse. Tõuseb ju kurvits lendu talle iseloomuliku vurinaga ning tema tabamine poleks tegelikult eriline probleem (metskurvits lendab teiste kurvitsalistega võrreldes küllaltki aeglaselt), kui see toimuks veidigi soodsamal pinnasel. Juba üksi kurvitsa lenduajamine on tükk tööd, tabamine aga… Head jahimehed lasevad kümne lasuga 5 lindu ja see teeb kurvitsajahist tõelise spordiala. Jahihooajal (20. augustist 31. oktoobrini) lastakse kuni 5000 lindu. Looduskaitse alla ta ei kuulu.

Teksti allikas: bio.edu.ee